Kaj narediti s halloween bučami?

Hej, ambasadorka Nuša je zate pripravila idejo, kaj narediti z bučami, ki so ti krasile mizo za noč čarovnic.

Po koledarskem letu je še vedno jesen, ki nam podarja same čudovite jesenske dobrote, sočnih jabolk, kostanja, pa do orehov in gob. A tokrat bodo zvezde našega recepta buče.  Noč čarovnic je sicer že mimo, a buče niso zgolj za okras, temveč iz njih lahko pripravimo tudi veliko jedi, s katerimi si popestrimo svoj jedilnik.

Naj naštejem nekaj pozitivnih lastnosti uživanja buč:

Bučno meso -> je izjemno bogato z vlakninami in pospešuje prebavo. Pri tem izloča strupe iz črevesja.

Vsebuje -> baker, železo, magnezij in kalij.

Rumena barva -> v buči so karotini, najljubša hrana našega imunskega sistema. 

Izboljšuje vid -> buče so polne betakarotena, ki se v telesu spremeni v eno od oblik   vitamina A, ki varuje naš vid.

Je izvrstno živilo za hujšanje -> buče imajo zelo malo kalorij in so zelo nasitne.

Preventivno proti boleznim raka -> buče vsebujejo ogromno antioksidanta betakarotena, ki naj bi po nekaterih raziskavah celo pomagal preprečevati rakava obolenja in nastanek raka.

Za lepšo kožo -> karoteni v bučah naj bi nevtralizirali proste radikale, ki naj bi našo kožo ohranjali napeto in mladostno.

Za boljšo odpornost -> so odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in preprečuje prehlade. 

In še bi lahko naštevala …

Kaj pa večna dilema, ali lupino pri buči odstranimo? Jaz lupine pri buči nisem odstranila. Zakaj?

  • Zato, ker je zrasla na domačem vrtu pri moji mami in atu, ki imata ekološko kmetijo. Bolj eko/bio bučo bi skoraj težko našla.
  • Prav tako je lupina užitna.
  • Odstranjevanje lupine je kar naporno, zato si s tem ne otežuj življenja.
  • Lupina je tanka in gladka, zato se med kuhanjem hitro zmehča.

 

KAJ BOŠ POTREBOVALA ZA PRIPRAVO NAJBOLJ OKUSNE BUČNE JUHICE NA SVETU?

  • 1 Hokaido bučo 
  • 1 veliko čebulo
  • 1 velik krompir
  • 1 korenje
  • 500 ml goveje ali zelenjavne jušne osnove (lahko uporabiš tudi vodo)
  • olivno olje
  • sol                                                                
  • poper
  • česen in čebulo v prahu                                 
  • muškatni orešček
  • lovorjev list

POSTOPEK PRIPRAVE:

Čebulo nasekljaj in jo na olivnem olju prepraži, da lepo zlato-rjavo postekleni.
Ta čas, ko se čebula praži, bučo očisti (ji odstrani semena) in jo nareži na kocke. Na kocke nareži tudi krompir in korenje.
Narezano bučo dodaj k čebuli in jo praži približno 3 minute.
Za tem dodaj še narezan krompir in korenje ter vse skupaj zalij s 500 ml jušne osnove. Nato sledi moj najljubši del kuhanja ->dodajanje začimb 😊.
Juho začini  s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, česnom in čebulo v prahu ter dodaj lovorjev list. Juho kuhaj približno 20 minut, odvisno od velikosti koščkov krompirja. Ko je krompir kuhan (ta se kuha najdlje), juhico zmiksaj s paličnim mešalnikom. Sama na koncu dodam tudi nekaj kapljic bučnega olja in nekaj bučnih semen.
Po želji lahko dodaš še kislo smetano, smetano za kuhanje, jušne kroglice ...

Enostaven, hiter in okusen obrok, ki ga boš pripravila v 30 minutah.
Poleg juhe lahko pripraviš še gratinirane palačinke, rižev narastek, sočno pecivo z višnjami … Možnosti je ogromno.

Uživaj v ustvarjanju. Se beremo prihodnjič, Nuša (Glam by Nika ambasadorka)